Kerstmarkt München

München associëren de meesten met de Oktoberfeesten, de bijbehorende lederhosen en drindls, of met het wereldberoemde Bayern München. Maar een stad met de internationale faam van München beschikt als een van de grootste steden van Duitsland natuurlijk ook over een indrukwekkende kerstmarkt. Kerstmarkt? Maak daar maar een verzameling van kerstmarkten van, want naast de traditionele kerstmarkt of “Christkindlmarkt” op de Marienplatz heb je nog zo’n 20 andere kerstmarkten rond een bepaald thema of product. Van het vliegtuig stap je bijvoorbeeld zowat rechtstreeks over op de overdekte schaatsbaan: jong en oud komen hier samen om te schaatsen, glijden, vallen en weer op te staan.

Openingstijden 2017
Bekijk de openingstijden van kerstmarkt München

Op zoek naar een hotel in München?
Bekijk hier speciale lastminute prijzen!

München Kerstmarkt Vlieghaven Schaatsbaan

Kerstmarkten in München: voor ieder wat wils
De kerstmarkt van München bestaat met zekerheid sinds het midden van de 17de eeuw. Ook toen al bracht de markt producten uit verre gebieden en nabijgelegen streken bij elkaar. Op de kerstmarkten van München vind je dan ook gegarandeerd je gading: van traditioneel glaswerk uit het Zwarte Woud, tot de verslavende “Lebkuchen” of peperkoek uit Neurenberg en het verfijnde houtsnijwerk uit Oberammergau. München tracht het traditionele karakter van de kerstmarkten te behouden door het aantal kraampjes dat enkel maar glühwein aanbiedt binnen de perken te houden. Zo blijft er meer plaats over voor lokale ambachtslui die hun producten aan de man willen brengen.

Vanop de Marienplatz, waar de traditionele en – volgens de overlevering – originele kerstmarkt plaats heeft, genieten muziekliefhebbers dagelijks van een meerstemmig kerstconcert. De advenstmuziek wordt opgevoerd vanop het balkon van het voormalige, neogotische stadhuis vanaf 17:30 uur.

Voor de echte feestneuzen is er het Wintertollwoodfestival op de Theresienwiese. Hier wordt jaarlijks ook het vermaarde Oktoberfest gehouden, maar nu zijn de bierhallen volledig versierd in de kerstsfeer. In de kraampjes worden streekproducten, maar ook heerlijke versnaperingen uit de wereldkeuken uitgestald. Het festivalletje onder de kerstmarkten is een waar totaalspektakel, want naast de doorsnee kraampjes kan je er ook genieten van theater- en muziekvoorstellingen. Lokale kunstenaars stellen er ook hun eigen werk voor.

München Kerstmarkt Kerst Piramide

In de Neuhauser Strasse, op enkele passen van Marienplatz, bots je op wat waarschijnlijk de grootste markt in zijn soort in Duitsland is. Op de “Kripperlmarkt” vind je werkelijk alles terug wat je je maar kan inbeelden om de kribbe mee aan te kleden: van miniatuurlantaarns tot voer voor de os en de ezel en geschenken van de drie koningen Caspar, Melchior en Balthasar. De oorsprong van deze speciale markt gaat al terug tot de 17de eeuw.

Het aantal kerstmarkten is duidelijk uitgebreid en leuk is dat elke variant zich specialiseert, zo ontdek je telkens weer iets nieuws en is het echt de moeite om ze allemaal een bezoekje te brengen. Andere uitschieters zijn de middeleeuwse kerstmarkt op de Wittelsbacherplatz, waar kerst wordt herleefd zoals dat in de middeleeuwen gebeurde, compleet met marktkramers uitgedost in de juiste kostuums. Maar er is ook een kerstmarkt rond de altijd indrukwekkende “Chinesischer Turm” in de sfeervolle biertuinen van München, die hun naam niet gestolen hebben. Hier geniet je van een kerstbiertje met uitzicht op de mooi verlichte Chinese toren die er al sinds de 18de eeuw staat en waar je ook meerdere speeltuinen en leuke parkjes hebt.

Hoewel Beieren de meest conservatieve Duitse deelstaat is, beschikt München ook over een kleine, maar erg gezellige gay kerstmarkt. Pink Xmas is een initiatief van de holebigemeenschap van München en is ook door hetero’s een druk bezochte kerstmarkt.

Workshops rond Kerstmis
In München worden er allerlei leerrijke activiteiten georganiseerd rond bepaalde producten die je op de kerstmarkt kan terugvinden. Zo kan je bijvoorbeeld alles leren over het “Kletznbrot”, een brood met noten, fruit en honing, maar ook over “Fatschnkindl”, een soort snoep dat het kindje Jezus afbeeldt. Gratis beschikbaar zijn de culturele en historische rondleidingen op de kerstmarkt door gidsen van de stad München zelf. Verzamelplaats is aan de reusachtige kerstboom op de Marienplatz en dit op de eerste zondag van de advent.

München Kerstmarkt Marienplatz

Kersttram in München
Hoewel je in de wereldstad München ook gezellig kan slenteren door de eeuwenoude straten, legt het openbaar vervoer van de stad ook een speciale tram in. Op deze adventstram kan je genieten van een glaasje glühwein, de typische gemberkoekjes en tal van verrassingen, terwijl je de stad doorkruist.