Kerstmarkt Neurenberg

De kerstmarkt van Neurenberg is een van de allerbekendste van Duitsland. Het oude stadscentrum ademt het hele jaar door een authentieke sfeer uit, maar dankzij de stijlrijke kerstdecoratie wordt het hele gebeuren extra bijzonder. De kerstmarkt is bekend om de openingsceremonie, de lokale lekkernijen, maar ook om de vele ambachtsproducten. Op de kerstmarkt van Neurenberg worden er enkel producten van lokale makelij aangeboden.

 

Openingstijden 2017
Bekijk de openingstijden van kerstmarkt Neurenberg

Op zoek naar een hotel in Neurenberg?
Bekijk hier speciale lastminute prijzen!

Neurenberg Kerstmarkt Opvoering

Rijke geschiedenis en tradities
Niet alleen is de kerstmarkt een van de oudste van het land, ook Neurenberg zelf kent een illustere geschiedenis. Zo komt de Beierse stad meerdere keren terug in de wereldgeschiedenis. Uit de Neurenbergse kronieken blijkt dat de stad een bloeiend centrum was voor de metaalindustrie van de 15de tot de 17de eeuw en uit een recenter verleden wordt de stad vaak geassocieerd met de beruchte Processen van Neurenberg. Bovendien heeft de stad veel van haar grandeur behouden. Zo is het een van de weinige Duitse steden die haar oorspronkelijke vestingsmuren en torens heeft weten te behouden.

De kerstmarkt van Neurenberg, waarvan geweten is dat ze al in 1628 plaats vond, is een van de oudste van het land. Al sinds de 17de eeuw wordt kerst er gevierd op en rond het centrum van de stad, de “Hauptmarkt”. De kerstmarkt wordt traditioneel spectaculair geopend met een opvoering over “Christkind”, Duits voor de kerstengel, die steevast gespeeld wordt door een lokaal meisje. Zij huldigt de kerstmarkt in en verklaart ze officieel voor geopend vanop het balkon van de kathedraal van Neurenberg.

De eeuwenoude geschiedenis uit zich ook in de traditioneel ingerichte hutten. Meer dan 30 van de 180 kraampjes die je er terug vindt dateren van de 19de eeuw. In veel van die authentieke stalletjes bieden lokale ambachtslui hun zelf vervaardigde producten aan: een zeldzaamheid!

Een verrassend originele manier om de kerstmarkt en het centrum te verkennen is per paardenkoets. Op een nostalgische trip krijg je een uitgebreide rondleiding door de stad en geniet je van de dromerige kerstliedjes die voor speciaal voor jou op trompet worden gespeeld.

 

Neurenberg Kerstmarkt Avond

Kerstmarkt speciaal voor kinderen
Wat de kerstmarkt van Neurenberg extra leuk maakt, is de Christkindlesmarkt, een bijzondere kerstmarkt voor kinderen. Op deze variant komen de kleinsten ogen te kort: ze zullen van de ene verwondering in de andere vallen. Zo is er een authentieke draaimolen en een heuse kerstbakkerij met heel wat lekkere zoetigheden. Ze kunnen ook bij de Kerstman op de schoot in zijn persoonlijke hut. De kinderkerstmarkt is dus eigenlijk een belevenis voor alle leeftijden!

Neurenberg Lebkuchen Kinder Kerstmarkt

Neurenbergse lekkernijen
De kerstmarkt van Neurenberg trekt niet toevallig zo’n 2 miljoen bezoekers per jaar aan. De vele lokale specialiteiten die te verkrijgen zijn op de kerstmarkt zitten daar voor iets tussen. Van zoet tot hartig: elke lekkerbek komt hier aan zijn trekken. Neurenberg staat erom bekend de beste braadworst van Duitsland te serveren. Maar ook de “Lebkuchen”, een soort gemberkoekjes, zijn niet te versmaden. Je proeft ze nergens zo lekker als op de kerstmarkt van Neurenberg!

En wie graag een glaasje lust: er is meer dan de sowieso al smakelijke gluhwein! Zo vind je op de kerstmarkt van Neurenberg, maar ook op andere kerstmarkten, een gigantische ketel terug met daarin een bijzondere gekruide wijn. Deze variant op punch, in Duitsland gekend als “Feuerzangenbowle”, wordt geflambeerd met suiker. Het is in feite een variant op de klassieke gluhwein en extra sterkend!