Kerstmarkt Maastricht

Het is ongetwijfeld één van de mooiste steden van Nederland: Maastricht. Of, zoals de Maastrichtenaren zeggen: Mestreech. De Limburgse hoofdstad behoort tot de oudste steden van Nederland en ademt al een positieve sfeer sinds de vroege middeleeuwen. Die status heeft de stad nooit verloren en zeker rondom Kerstmis laat de stad zien waarom. De kerstmarkt in Maastricht is een absolute sensatie.

Openingstijden 2017:
Bekijk de openingstijden van kerstmarkt Maastricht

Op zoek naar een hotel in Maastricht?
Bekijk hier speciale lastminute prijzen!

kerstmarktmaastricht

Wat maakt Maastricht dé plek voor een kerstmarktbezoek? Naast de prachtige stad, die je sowieso een keer gezien moet hebben, is dat absoluut de unieke sfeer, gecombineerd met een scala aan activiteiten met dat typische, Limburgse karakter.

Maar wat is dat Limburgse karakter dan? Wel, taalkundige Jac. van Ginneken schreef ooit: “Juist als hun oude stamgenooten in Keulen aan den Rijn, zijn zij lichthartiger en vroolijker, veel beweeglijker, veel veranderlijker, maar ook veel rijker van geest dan Hollanders niet alleen, maar dan Noord-Brabanders, Vlamingen en Antwerpenaars bovendien. Zij hebben veel meer met de Luiker Walen gemeen, die even wisselend en vol zijn als zij, met evenveel lust in feesten en optochten, gaarne opgewonden praten bij een glas zwaar rinsch bier.”

Of dit allemaal waar is, laten we even in het midden, maar dat Limburgers wel een feestje kunnen organiseren is algemeen bekend. En juist dit kun je op de kerstmarkt in Maastricht terugvinden. Een aantal onderdelen springt er wel natuurlijk wel uit.

De Vrijthof
De meest in het oog springende is uiteraard De Vrijthof, het meest bekende plein van Maastricht en omstreken. Hier is een indrukwekkende schaatsbaan gebouwd van liefst 1000 vierkante meter waar je naar hartenlust je rondjes, vierkantjes of driehoekjes kunt schaatsen. Na het schaatsen kun je op het plein terecht voor allerlei overheerlijke snacks en warme dranken in het Vrijthof Paviljoen. Als afsluiter kun je daar ook nog even in het 60 meter hoge reuzenrad stappen voor een adembenemend uitzicht over de verlichte stad. Hier kun je je absoluut een hele dag vermaken en dan heb je de rest van magisch Maastricht nog niet gezien.


Magisch Cultuur Festival
Ook zeker een must see, weliswaar niet aan een specifieke locatie gebonden, zijn de activiteiten tijdens het Magisch Cultuur Festival. Je zult hier ongetwijfeld iets van meekrijgen als je je tussen begin en eind december naar Maastricht begeeft. In verschillende cafeetjes, theaters en musea zijn tal van exposities en activiteiten te bewonderen. Duizenden lampjes verlichten de knusse straatjes en met maar liefst 90 culturele activiteiten komt de cultuurliefhebber hier wel aan zijn trekken.

magischmaastricht

Bonnefantenmuseum
Voor de jeugd is er een speciale actie in het Bonnefantenmuseum. Vlak na de kerstdagen zijn er speciale inloopworkshops waar kinderen kunnen meedoen aan verschillende activiteiten. Ook is er een workshop met een kunstenaar, komt er een audiotoer en zijn er verschillende speurtochten en rondleidingen georganiseerd. Voor groot en klein is Maastricht dus absoluut de moeite waard deze kerst!